Nicolaasorgel - Nicolaasorgel

Ga naar de inhoud

[ Het orgel wordt afgebouwd. ]


In februari 2022 heeft de parochie toestemming van het aartsbisdom gekregen voor de omvangrijke restauratie. De locatie Nicolaas Baarn zou het groot onderhoud van het orgel financieren. De uitbreiding echter moesten we als orgelcommissie zelf opbrengen. Het bedrag van € 23.000 moest vóór 31 januari 2023 bijeengebracht worden.
Kerkvenster | 28/1/2023

[ Bezoek atelier orgelmakers ]


Het is al weer een tijdje geleden dat op een vroege morgen in november van het afgelopen jaar het orgel vakkundig uit en elkaar werd gehaald en in delen naar het atelier van de orgelbouwer werd gebracht. Tijd om eens te kijken hoe het er nu voor staat. We nemen een kijkje in het atelier van Gebr van Vulpen in Utrecht.

11/1/2023

[ Restauratie vordert gestaag. ]


Aan het Nicolaasorgel van de H. Nicolaaskerk, dat half november werd ontmanteld om gerestaureerd te worden na 55 jaar van intensief gebruik, wordt hard gewerkt. „Heel veel pijpen en klavieren zijn al hersteld. Momenteel wordt gewerkt aan de balgen, de longen van het orgel”, vertelt directeur Adjan Smitsman van Elbertse en Van Vulpen Orgelmakers. Meer dan 2.000 orgelpijpen worden onder handen genomen. Volgens Smitsman zal het orgel vanaf begin februari weer gemonteerd worden in de Nicolaaskerk. „En dan eind februari zou het orgel weer speelklaar moeten zijn."

"Wij vinden dit Baarnse orgel een bijzonder leuk orgel om aan te werken. Dit orgel is qua hoe het klinkt uniek te noemen voor de tijd waarin het gemaakt werd. Het heeft een heel eigen aangenaam karakter. Het is een echt mooi muziekinstrument. Naast dat we daarvan onder de indruk zijn, kunnen we er ook voor ons vak weer iets van leren. Een mooie klus dus.”
Baarnse Courant | 6/1/2023
Terug naar de inhoud